Förberedelser för att åka på bilsemestern

Vill man semestra på egen hand och uppleva lite av äventyret att hitta till främmande platser är bilsemestern ett mycket bra alternativ. Men det krävs en del planering för att det ska gå friktionsfritt, alldeles särskilt gäller det om du tänker dig ut i Europa.

Hur långt ska du åka

Gör en grovplanering över hur långt du ska åka eller bestäm ett mål som även är vändpunkten. Fundera över hur du vill komma ner till Europa, det finns färjor som minskar bilåkandet och gör att du kanske är mindre trött då du kommer fram. Från Stockholmsområdet kan du ta en färja till Polen från Nynäshamn eller Oxelösund. I södra Sverige finns flera kortare färjeöverfarter som landar i Polen och du är i Europa direkt utan att ta omvägen över Danmark. Vid färjeresor tar betydligt längre tid att färdas samma sträcka jämfört med bil. Därför är det i regel snabbast att köra genom Danmark och sedan ta antingen färjan mellan Rödby-Puttgarden eller Gedser-Rostock. Den senare, Gedser-Rostock, lämpar sig särskilt bra om du ska svänga av österut mot Berlin, Leipzig eller Prag.

Färja till Tyskland

Hur ska en dagstur se ut

Fundera över hur långa etapper du orkar med och dela upp din resa och låt den ta några dagar om du tänker bege dig ner till Medelhavet. Det är inte heller självklart att pressa dig och din bil på Autobahn genom Tyskland, det finns hur många fina mindre vägar som helst och som gör din upplevelse rikare med god mat och mycket att se. Dessutom slipper du vägkrogarna som är sig lika i de flesta länder.

Autobahn

Bilen bör vara i bästa skick

En självklarhet är att fullserva din bil före avresan, bra däck som fungerar hela semestern är en viktig sak att kolla upp men även annat som slits. Det kan vara lite besvärligare att få hjälp utomlands, särskilt gäller det om du har en bil av ett lite udda märke, Volvo är till exempel inte så vanligt i Grekland. En tråkig sak, som även påverkar dig som förare, är om klimatanläggningen i bilen strular, kolla eller fyll kylmedia innan du ger dig iväg så slipper du lite trassel.