Förberedelser för att åka på bilsemestern

Vill man semestra på egen hand och uppleva lite av äventyret att hitta till främmande platser är bilsemestern ett mycket bra alternativ. Men det krävs en del planering för att det ska gå friktionsfritt, alldeles särskilt gäller det om du tänker dig ut i Europa.

Hur långt ska du åka

Gör en grovplanering över hur långt du ska åka eller bestäm ett mål som även är vändpunkten. Fundera över hur du vill komma ner till Europa, det finns färjor som minskar bilåkandet och gör att du kanske är mindre trött då du kommer fram. Från Stockholmsområdet kan du ta en färja till Polen från Nynäshamn eller Oxelösund. I södra Sverige finns flera kortare färjeöverfarter som landar i Polen och du är i Europa direkt utan att ta omvägen över Danmark. Vid färjeresor tar betydligt längre tid att färdas samma sträcka jämfört med bil. Därför är det i regel snabbast att köra genom Danmark och sedan ta antingen färjan mellan Rödby-Puttgarden eller Gedser-Rostock. Den senare, Gedser-Rostock, lämpar sig särskilt bra om du ska svänga av österut mot Berlin, Leipzig eller Prag.

Färja till Tyskland

Hur ska en dagstur se ut

Fundera över hur långa etapper du orkar med och dela upp din resa och låt den ta några dagar om du tänker bege dig ner till Medelhavet. Det är inte heller självklart att pressa dig och din bil på Autobahn genom Tyskland, det finns hur många fina mindre vägar som helst och som gör din upplevelse rikare med god mat och mycket att se. Dessutom slipper du vägkrogarna som är sig lika i de flesta länder.

Autobahn

Bilen bör vara i bästa skick

En självklarhet är att fullserva din bil före avresan, bra däck som fungerar hela semestern är en viktig sak att kolla upp men även annat som slits. Det kan vara lite besvärligare att få hjälp utomlands, särskilt gäller det om du har en bil av ett lite udda märke, Volvo är till exempel inte så vanligt i Grekland. En tråkig sak, som även påverkar dig som förare, är om klimatanläggningen i bilen strular, kolla eller fyll kylmedia innan du ger dig iväg så slipper du lite trassel.

Vilken utrustning behövs vid en campingsemester?

Oavsett om du ska bo på en campingplats eller ute i naturen så behövs det utrustning till tältet eller campingbilen. Tack vare allemansrätten är det fullt möjligt att campa utanför en campingplats i några dygn, även om det fortfarande är viktigt att inte campa för nära hus och även fråga markägare om lov.

Oavsett om du slår upp ditt tält i naturen eller på en camping så är det vissa grundläggande saker du kan behöva ta med. Förutom själva tältet så behövs en sovsäck, liggunderlag och ett portabelt gasolkök för att laga enklare måltider. Ska du övernatta i fjäll eller skog kan det även behövas myggnät, varma kläder och regnställ.

För husbilen gäller en lite annan typ av utrustning, och det kan finnas flera saker att tänka på när du ska vara borta ett tag. Då husbilen är som ett mobilt hem kan det behövas utrustning till köket. Kokplatta, kylskåp och diskställ brukar vara installerat men köksutrustning kan det tänkas att du behöver ta med själv, så som tallrikar, bestick, muggar, glas och kastruller givetvis. Förtält är också populärt att ha som uteplats och extra utrymme, och då är det bra att ha möbler som får plats i ett förtält, som campingbord, campingstol och husgeråd av plast. Det mest basala för att du ska komma iväg är ändå kablar, batteriladdare men även viss vård för husbilen som tältduksrengöring och slang så att vattensystemet fungerar.

Ett tips är att ge sig ut och testcampa några helger för att på så sätt upptäcka vad som behövs och vad som inte är nödvändigt. Att hyra en husvagn för att komma in i campinglivet kan vara att rekommendera så att du vänjer dig vid livsstilen.

Har du inte tältat innan kan du ge dig ut och campa i närheten av hemmet så att det går att åka hem om det är något som saknas eller om vädret blir sämre än planerat.

Till sist vill vi varmt rekommendera Kustgården Senorens camping i Blekinge. Havsnära camping i trevlig miljö.

Sveriges nordligaste stad – Kiruna

Långt upp i norra Sverige finner du det gamla gruvsamhället Kiruna. Det är idag ett populärt turistmål för både svenskar och folk från hela världen.

Du åker inte hit för att vädrets skull, eftersom det ligger så långt norrut blir det sällan varmare än 20 grader på sommaren, även om det händer, och vintern är mörk och kall – men vacker. Somrarna är ljusa och otroligt vackra, med midnattssolen som är ett måste att uppleva någon gång i livet. Norrsken är något du kan ha chans att se här uppe, det ska vara ett av de vackraste ställena i världen att se detta naturfenomen på.

Kiruna är en fantastisk utgångspunkt om du ska vidare till Abisko nationalpark eller Ishotellet i Jukkasjärvi. Men åk inte bara förbi eller genom Kiruna, utan stanna och njut av Kiruna som småstad. Promenera runt och titta på de olika skulpturerna som finns i Kiruna centrum, allt inom gångavstånd, eller ta en guidad tur av järnmalmsgruvan. Kiruna är absolut värt ett besök!

Personligt och varmt välkomnande på Camp Ripan

Camp Ripan är ett hotell i Kiruna med boendet för alla. Om du åker med familjen, kollegorna, partnern eller kompisarna, det spelar ingen roll – Camp Ripan välkomnar alla under sitt tak året om.

Här har du nära till både natur och stad, och du kan uppleva båda delarna och under ditt besök istället för att välja. Om du vill aktivera dig med hundspannsutflykt, älgsafari eller norrskenstur så finns flera möjligheter till det. Vill du hellre slappna av i relaxen, njuta av ett dopp i någon av poolerna eller sitta i någon av de bastu som erbjuds, så finns även det att välja som aktivitet. Eller så väljer du att testa allt, för det är möjligt.

Camp Ripan erbjuder härliga upplevelser vår, sommar, höst och vinter. Det är mer än bara ett boende. Välkommen att testa själv!